Onze geschiedenis

Onze band bestaat al meer dan 25 jaar! Lees hier hoe we dit hebben bereikt...

 

 

 

 

1989

Aan de Hogeschool Gelderland, zoals de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen destijds heette, richten docenten Henk Beekman, Henk de Graaf, Klaas Eleveld en Chris van Beekum en enkele studenten een muziekcombo op ter opluistering van binnenschoolse evenementen en ter promotie van de hogeschool.

 


 

1990

Henk Beekman, docent Engels aan de hogeschool, slaagt erin het combo uit te breiden naar een volledige bigband: de Big Band Hogeschool Gelderland. Henk ondernam dit initiatief omdat hij indertijd ook Engels gedoceerd had in Australië. Aldaar was het gebruikelijk dat elke school een eigen schoolband had.
Dirigent werd trombonist Gerrit Klein Hulze. Het repertoire bestaat uit swingende bigbandarrangementen als Take The A Train, Steamroller, Heartbreaker, Mercy Mercy Mercy en Satin Doll. Het debuutnummer werd The Preacher van Horace Silver.

Bekijk hier de documentatie en krantenpromotie. Bron: Klaas Eleveld

 


 

1991 De eerste tournee van de band ging eind maart naar Londen en omgeving. Dit kwam voort uit een uitwisselingsproject van de hogeschool met docenten en studenten van The Hatfield Polytechnic universiteit, de tegenwoordige University of Hertfordshire.

 


 

1992 De band groeit door en wordt verrijkt met zangeres Petra Koenders.

 


 

1993 Vibrafonist Hein de Jong wordt dirigent van de band en vormt met Gerrit tijdelijk een duodirectie. Hoogtepunt dit jaar is een avond- en nachtvullend concert in het Kurhaus van Scheveningen voor de studenten van de TU Delft.

 


 

1994

 

Een eerder logo. De band is inmiddels geslonken in ledenaantal en gaat enkele jaren door in workshopformatie. Het repertoire wordt daarop aangepast met onder meer bluesnummers als The Work Song, Blues March, Blue Monk en Splanky.

 


 

1995

 

Bron: Gelders Dagblad, 17 juli.

 


 

1996

 

Een diplomauitreiking op de Technische Faculteit van de HAN. Saxofonist - contrabassist Ewout Dercksen is de nieuwe dirigent. Concert in Ransdorp.

 


 

1997

 

Concert in Stroombroek, een recreatiepark bij Braamt/Doetinchem.

 


 

1998

 

Tussentijds wordt eens een staatsieportret van de band gemaakt. Vlnr: Henk Hendriks (tenorsax), Yvonne Wegbrands (altsax), Sacha Boret (drums), Karlijne Pietersma (altsax), Remco van Daalen (tenorsax), Klaas Eleveld (piano), Yvonne Rutgers (altsax), Jeroen Oorschot (trompet), Ewout Dercksen (dirigent), Martijn Crama (altsax), Henk de Graaf (trombone), Henk Bekking (leadgitaar), Frans Fennis (trombone), Cindy van der Meer (zang), Chris van Beekum (baritonsax) en Rinus van Schie (contrabas). Veel van deze leden spelen nu nog steeds actief bij de band. Locatie: Technische Faculteit, Ruitenberglaan te Arnhem.

 


 

1999 De band groeit weer door toestroming van muzikanten van buiten de HAN. Het repertoire wordt aangevuld met latin-, funk- en jazzstukken. 

 


 

2001

Dirigent Ewout vertrekt voor enkele jaren naar het buitenland en wordt voor die tijd vervangen door contrabassist Jan Fluhbacher.

Bekijk hier de documentatie. Bron: Klaas Eleveld

 


 

2003 Ewout is weer terug als dirigent en introduceert ook eigen werk, waaronder Comillas, Pole Pole en het speciaal voor onze band gecomponeerde VDBB ("Voor De Big Band").

 


 

2005 Een promo in de Stentor

 


 

2008 Via een uit Duitsland afkomstig bandlid werden contacten gelegd met de Uni BigBand van de TU van Kaiserslautern. Op 6 december gaven beide bands een Doppeltkonzert. Vanwege de afstand bleef de leden van de HAN Big Band overnachten bij leden van de Uni BigBand. De dag daarop gaf de gastband een uitgebreide stadstour door de Rijnlandse universiteitsstad.

 

Deze zomer trad de band ook op in een Nijmeegs Cafe tijdens East of Eastern

 


 

2009 Een jaar met veel optredens. Op 16 mei volgde een tegenbezoek van de Uni BigBand met een Doppeltkonzert in Westervoort. De dag daarop gaf de BigBand HAN een rondleiding door Arnhem.

 

 

Groepsfoto van de band op de HAN Campus aan de Ruitenberglaan in Arnhem. Staand vlnr: Ewout Dercksen (dirigent), ... (trombone), Rinus van Schie (contrabas), Frans Fennis (trombone), Monique Elings (trombone), Milko Kretschman (piano), Rutger Verstegen (trompet), Jeroen Oorschot (trompet) en Remco van Daalen (tenorsax). Zittend vlnr: Karel Teunissen (tenorsax), Wilmie Bisschops (trompet), Yvonne Rutgers (altsax), Gerdie Schopman (baritonsax), Cindy van der Meer (zang) en Karlijne Pietersma (altsax). Liggend: Ivo Voragen (drums).

 


 

2010 Ewout neemt afscheid als langstwerkende dirigent. Trompettits Pieter van Engelen volgt hem op.

 


 

2011 Concerten tijdens een Oldtimershow in Steyl (Limburg) en in het Sonsbeekpark vormen dit jaar de hoogtepunten.

 

Ook is de band weer van de partij met het Vlotconcert bij de boerderij in Sonsbeek.

 


 

2012 Karel Teunissen
Karel Teunissen, tenorsaxofonist, overlijdt op 75-jarige leeftijd. Hij was jarenlang een gepassioneerd en geliefd lid van one band.

Jan Fluhbacher wordt dit jaar dirigent. Om de financien te waarborgen en te verantwoorden wordt besloten de band te registreren vereniging.

 

De band bij de Steile Tuin in het Sonsbeek.

 


 

2013 Een rustiger jaar met een optreden in het Carolinapark te Dieren en het Openluchtmuseum in Arnhem.

 

 

De band na het concert in het Openluchtmuseum in Arnhem. Achterste rij vlnr: Milko Kretschman (piano), Monique Elings (trombone), Remco van Daalen (tenorsax), Marieke den Biesen (trombone), Thijs Brinkers (trompet), Jan Fluhbacher (dirigent), Joost Pingen (trompet), Boy Schreuder Goedheijt (gitaar), Jeroen Oorschot (trompet). Voorste rij: José Janssen (tenor sax), Cindy van der Meer (zang), Yvonne Rutgers (altsax), Rinus van Schie (contrabas), Gerdi Schopman (bariton sax), Bouke Hofma (drums). Hurkend: Yvonne Wegbrands en Karlijne Pietersma (beiden altsax). Locatie: Openluchmuseum.

 

De band geeft in september een concert in het Openluchtmuseum.

 


 

2014 Deelname aan het Big Band Festival in Lelystd. Guus Tangelder en Pieter van Engelen worden duodirigent.

 

Tijdens de HAN Parade in Nijmegen voor de opening van het nieuwe schooljaar.

 


 

2015

Een groot aantal leden neemt afscheid, maar gelukkig komen er meer leden bij en de band is weer zo groot als vlak na de oprichting. Ook is er een dirigentenwissel. Rob van der Hoven gekozen als nieuwe bandleider. Locatie: kasteel Doornenburg.

 

Het Kasteelconcert op de binnenplaats van kasteel Doornenburg, het "Floriskasteel".

 


 

2016 Onder leiding van dirigent Rob van der Hoven neemt het aantal optredens flink toe. De band zit in de lift en neemt hierdoor zelfs deel aan een aantal jaarlijks terugkerende festiviteiten.

 


 

2017 Het aantal concerten blijft groeien. Hoogtepunt dit jaar was het optreden tijdens de opening van het nieuwe Provincuehuis in Arnhem. Daarnaast is de band inmiddels een vaste beluisterenswaardigheid geworden bij Jazz in Broek en het Drie Oever Festival.

 


 

2018

Met de komst van nieuwe muzikanten wordt de kopersectie flink versterkt. Dit biedt mogelijkheden en het repertoire wordt uitgebreid met nieuwe nummers en muziekstijlen. Ook wordt een gelegenheidscombo van enkele bandleden gevormd voor een serenade.

 

 


Met dank aan Chris van Beekum, Yvonne Wegbrands en Klaas Eleveld voor het historisch materiaal en informatie.